Tandblekning

Gör tandblekningen själv

Du slänger en sista blick i spegeln innan du beger dig ut på stan, eller till den där efterlängtade festen. Det ser riktigt bra ut.  De nya kläderna sitter bra och håret gör för en gångs skull som du vill. Det känns skönt att vara nöjd med det man ser i spegeln och det är naturligtvis stärkande för självförtroende och självkänsla. Och att man är nöjd med sin egen spegelbild är inte så vanligt eftersom de flesta av oss, tyvärr, har en tendens att vara lite för kritiska mot oss själva. Ofta hittar vi något att anmärka på även när vi känner oss ganska nöjda.

Du vill göra en tandblekning

Och när man står där och ler mot sig själv kanske det dyker upp en önskan om lite vitare tänder. För visst skulle det vara ett extra plus att ha ett så där vackert och bländande vitt leende som filmstjärnorna har. Ett vackert leende ger ju alltid ett lyft. Om man vet att man har vackra vita tänder behöver man aldrig vara rädd för att skratta eller le, och alla vet ju att ett gott skratt förlänger livet. Du kanske tror att det där med vitare tänder inte är något man fixar i en handvändning. Det är ju inte riktigt lika enkelt som att gå ut och köpa nytt smink, eller fixa en ny frisyr. Men, även om du inte kan få vitare tände just den där kvällen är det inte en besvärlig och tidsödande behandling som krävs. Om du känner att du vill göra en tandblekning på en klinik måste du förstås vänta tills man har tid att ta emot dig. Det kostar en del att låta bleka sina tänder, men med ett vitt och vackert leende som resultat kan man nog tycka att det är väl investerade pengar.

För att få vitare tänder

Men, du måste inte gå till en tandklinik för att få vitare tänder numera. Det går alldeles utmärkt att göra tandblekningen hemma. Och med dagens produkter kan du bleka dina tänder själv utan risk för skador. Det handlar förstås inte om att försöka bleka tänderna med några gamla husmodersknep, utan en tandblekning som verkligen ger vita tänder och som görs med samma metoder som tandläkarna använder. Det vanligaste sättet att bleka tänder är att använda sig av en skena som man fyller med blekmedel. Skenan sätts in i munnen och medlet får verka under en viss tid. När skenan  sedan tas ut kan man genast se att tänderna har blekts och blivit vitare. Denna metod är den vanligaste på klinikerna, och det är också den du kan använda för hemmabruk.

Du köper ett komplett kit för tandblekning och sätter in den fyllda skenan på kvällen när du går och lägger. Medlet verkar under natten, när du sover. Blekmedlet som används för hemmabruk är i stort sett samma preparat som används professionellt, men medlet inte fullt så koncentrerat. Eftersom medlet är något svagare kan det hända att du får upprepa behandlingen ett par gånger innan du uppnår önskat resultat, men å andra sidan riskerar du inga skador på tänderna.